به راستي چگونه مي توان کودکي پرورش داد که در آينده به فردي با نبوغ و استعداد بالا تبديل شود ؟ در ابتداي کار بايد بگويم ، عوامل ژنتيکي که به کنار ، رفتار والدين خيلي بيشتر مي تواند در اين تقويت هوش کودکان موثر باشد . در ادامه به رفتار هايي که موجب تقويت هوش کودکان مي شود به علاوه غذاهايي که در تحقق اين موثر هستند، اشاره خواهيم کرد.
همانطور که اشاره شد ، رفتار هاي والدين تاثير بسيار بيشتري براي تقويت هوش کودکان دارند . تنها راه تحقق يافتن آن ها ، ارزش دادن به فرزند و وقت گذاري بيشتر به او مي باشد . يکي ديگر از مزيت هاي اين راه ، اين است که هيچ محدوديتي از سوي وضعيت مالي و … ندارد . پس به عنوان مثال نمي توان نداشتن درآمد بالا را براي انجام ندادن اين ها بهانه کرد .
در ضمن اين را هم بگويم ، درست است که توجه به رفتار ها در کودکي خيلي مهم تر و تاثير گذار تر هستند ، ولي بايد سعي کنيد که اين رفتار ها در دوران نوجواني و حتي جواني و بزرگسالي نيز پياده کنيد . چرا يک فرد در هر سني به رفتار هاي درست نياز دارد.
يکي از راه هاي موثر براي تقويت هوش کودکان ، صحبت با آن ها مي باشد . براي اينکار بهتر است هنگام صحبت با فرزندتان ، بصورت مستقيم در چشم هايش نگاه کنيد . سعي کنيد در هر زماني از فرزندتان سوالاتي بپرسيد که جواب دادن به آن ها نياز به خلاقيت ، استدلال و تجزيه و تحليل داشته باشد . براي مثال مي توانيد بعد از تماشاي يک فيلم يا کارتون از او بپرسيد که چه نتيجه اخلاقي و … گرفت و يا مي توانيد بپرسيد که از کدام قسمت فيلم يا کارتون خوشش آمد يا دليل اينکه آن را دوست داشت چيست؟
پرسيدن انواع سوال ها باعث مي شود تا کودکان به دانسته هاي خود فکر کنند و نظرشان را درباره هر چيزي که درباره آن سوال مي کنيد و پيرامون آن است، نظر دهند. البته نگران اين نباشيد که مبادا واژه هايي که بکار مي بريد کمي پيچيده يا غير قابل فهم باشند . در صورتي که کودک متوجه واژه جديد شما نشد ، مي توانيد چند بار با به بکار بردن آن واژه در محيط مرتبط به آن باعث شويد تا کودکتان آن واژه را متوجه شود.
در زمان هايي هم که کودک تان از شما سوالي پرسيد، با آرامش و تمرکز کامل به او توضيح دهيد.
حتي ميتوانيد معناي انواع لغات را با اشاره هاي دست يا اشاره به وسيله يا چيز مرتبط به آن يا نام بردن چيز هاي مرتبط ، ياد دهيد . بکار بردن هر يک از اين ها مي تواند خيلي بر روي تقويت هوش کودکان موثر باشد. فقط بايد توجه داشته باشيد که هنگام صحبت با کودک بايد صدا هاي اضافي مانند صدا هاي راديو و تلويزيون خاموش شوند.
سعي کنيد هر لحظه را براي ياد دادن چيز جديد به فرزندتان را غنيمت شماريد . براي مثال وقتي از کنار يک آسياب بادي مي گذريد ، بجاي آن که بي توجه از کنارش رد شويد يا اينکه به فرزند خود بگوييد : ” نگاه کن ! يک آسياب بادي ! ” مي توانيد از او سوال کنيد که آسياب بادي چگونه کار مي کند و يا براي چه کاري است . بعد از اينکه به نظر او به دقت گوش داديد ، بعد خودتان به طور کامل درباره آن توضيح دهيد . تشويق کودک براي مشاهده جزئيات هر چيز ، نه تنها باعث يادگيري دانش جديد مي شود ، حتي باعث افزايش علاقه کودک براي يادگيري مي شود .
همچنين ياد دادن چيز هاي جديد نيز خيلي در تقويت هوش کودکان مي تواند موثر باشد . پدر خوانده استيو جابز ، در کودکي به او اصول ابتدايي الکترونيک را ياد داد . سر انجام چه شد؟! اين عامل در کنار چند عوامل ديگر که در ادامه به آن اشاره مي کنم ، باعث شد تا استيو جابز به يک نابغه و سازنده شرکت اپل تبديل شود.
حتي در هنگام رفتن به فروشگاه نيز مي توانيد کودکان خود را به چالش بکشيد و در نتيجه موجب تقويت حافظه در کودکان تان شويد . براي مثال به کودک دو ساله خود بخواهيد که نام ميوه هايي که داخل پاکت است را بگويد. از کودک سه ساله خود بخواهيد که در فروشگاه به دنبال کنسرو آناناس باشد و از کودکان با سن بالاتر بخواهيد که قيمت ها و اندازه وسايل ها را مقايسه کنند و… .
بر انگيختن حس کنجکاوي در کودکان و تقويت و حمايت آن مي تواند خيلي موثر در تقويت هوش کودکان باشد. براي اين کار مي توانيد حس کنجکاوي را در موضوع هايي کودکتان به آن علاقه دارد بر انگيخته کنيد . براي مثال مي توانيد درباره بازي کامپيوتري اش با او صحبت کنيد يا درباره آن سوال بپرسيد ؛ همانطور که با يک دوست درباره آن حرف مي زند . انجام اين کار باعث ايجاد تعامل بين والدين و کودکان شده و باعث تقويت هوش کودکان مي شود .
اگر اين کار ها را انجام دهيد ، کودک نيز شروع به پرسش سوال مي کند و به دنبال موارد جالب تري مي گردد تا به شما نشان دهد . همانطور که همه ما ميدانيم ، براي اينکه کودکي داشته باشيم با خصوصيت هاي دلخواه خودمان، بايد وقت بگذاريم.
يکي ديگر از کار هايي که از طريق حس کنجکاوي کودکان باعث تقويت هوش کودکان مي شود ، اين است با فرزند خود به يک موزه ببريد و يا يک نمايش جالب را با هم تماشا کنيد . بعد از آن از کودک خود بپرسيد که از کجاي آن خوشش آمد و چرا آن را دوست داشت . فرداي آن روز که فرزندتان به مدرسه رفت ، درباره موزه يا نمايش به دوستانش تعريف مي کند ؛ در آن حال يک حس کارشناسانه اي به خود مي گيرد ! و اين امر موجب مي شود تا اعتماد و علاقه کودک به يادگيري بيشتر شود.
مطالعه يکي از بهترين روش ها براي تقويت هوش کودکان است. چرا که مطالعه مغز را تحريک مي کند تا با جهان ارتباط برقرار کرده و دانش پيش زمينه اي درباره جهان و انواع علوم آن بدست آورند . اما چگونه مي توان آن ها را کودکان را علاقه مند به مطالعه کرد؟
همانطور همه ما مي دانيم مطالعه پايه و اساس هر گونه يادگيري است . مطالعه موجب جذب محتواي همه زمينه ها از جمله رياضي و علوم و البته بکار گيري آن ها مي شود . اگر کودک شما در مسير مطالعه کردن افتاد، خودش براي خواندن کتب بيشتر علاقه مند تر خواهد شد.
براي شروع ، اگر کودکان ببينند که والدين با شور و شوق و لذت اشتياق فراوان انواع کتاب ها را مطالعه مي کنند ، کم کم اين حس به کودکان نيز منتقل خواهد شد . همچنين مي توانيد کودک تان را کنارتان بنشانيد و با هم شروع به مطالعه کتاب کنيد . بعد انجام اين روش ها ، کتاب ها را در همه قسمت خانه از جمله روي ميز ناهار خوري ، کمد اسباب بازي و … بگذاريد تا در (هر زمان و هر مکان) در دسترس کودک باشد.
منبع : ابر کودک
درباره این سایت